Ghana, the black star of Africa (ghehe..)
Oke, ten eerste: mijn verontschuldigingen voor de hieropvolgende spelfouten, het niet juiste gebruik van hoofdletters en uitroeptekens enz. deze pc laat dat namelijk allemaal niet toe! ik loop te rammen op het toetsenbord als een malle, en ik blijf m'n best doen maar toch..
dus, de eerste week in het gastgezin. Een grote belevenis ;) We kwamen vorige week zaterdag aan, terwijl onze gastouders eventjes niet thuis waren. Well, we wisten al wel dat ‘ eventjes' in ghana ongeveer een uur of twee kan duren, dus we settelden ons gezellig met een boekje in de hete ghanese zon. En inderdaad, na een paar uur kwamen beide aan om ons te verwelkomen. aardige mensen, lief en zorgzaam vanaf dag 1.
Nacht 1 was geweldig. ik was moe dus ik kon best slapen.. zondag rustdag, dus de hele dag wat rondgesjokt, bottled water gekocht en gelezen.
ik noemde tussen neus en lippen door tegen estie (gastvader) dat er aardig wat kakkerlakken in de ‘wc' aan het rondlopen (of zegmaar rennen) waren. oh, daar ging hij wel wat aan doen. hij zou wel wat strooien met een of ander wonderpoedertje, en dat zou alle leegra's doden. Prima joh!
de gevolgen waren immens angstaanjagend. ze waren overal. ze renden overal, en heeeeeeel erg hard ook. mensekinders, ik denk dat ik nog nooit kakkerlakken heb gezien, maar nu zag ik er genoeg for a lifetime! ik dacht veilig te zijn op mijn kamer, maar helaas. ze vielen uit de lucht, van de muren af, renden over de vloer en ik vermoorde er zo'n tien, maar er kwamen er steeds meer.. PANIEK. Extra versterkt door de heerlijke malariapillen die ik heb, die ook toch wel een aantal fijne bijwerkingen hebben, waar ik vooralsnog constant letterlijk niet blij van word.
ik bleef dus onder mijn klamboe, pakte me in in mijn slaaplaken en deed oordoppen in zodat ik ze niet hoorde rennen. Naar de wc gaan durfde ik niet, want toen ik mijn angsten uiteindelijk overwonnen had door daar heen te gaan, zag ik op de muur (echt, niet overdreven) zo'n 50 kakkerlakken tegelijk.
volgens estie kwam het door dat spul dat hij in HET GAT gegooid had, ze renden voor hun leven. Geloof hem maar op zijn woord..
Over het gat gesproken, ik (en oma btw ook) kan e rnog steeds niet over uit dat ze liever door een soortement sleutelgat hun behoeften doen, dan ff een simpel ‘huusie' ervan te maken. aan de telefoon legde oma gemakkelijk uit hoe ze dat dan zouden moeten bouwen, maar helaas oma, ik kon zehet niet aan hun verstand brengen.
Douchen is hier heerlijk btw. Wat kan een mens gelukkig zijn met een emmertje water met een beetje zeepsop. en op advies van een exvrijwilliger, aukje, heb ik genoeg wegwerpwashandjes meegenomen die echt ge-wel-dig zijn.
Wassen mag hier met de hand. Wat niet heel erg is btw.. We hebben toch tijd zat.
Onze dagen zien er namelijk zo uit: Ik sta op om half 7, ontbijt met zoet brood met ei (heerlijk) en twee bakken thee (je moet alleen even niet kijken als ze je beker uit de wc of douche meebrengen, ignore!). melat staat rond 8 op, en drinkt alleen thee. dan wachten we vooral, afhankelijk van de plannen. maandag gingen we naar nabari, dus waren we ‘s ochtends vrij om te wassen en water te kopen enz . dinsdag, echter, gingen we naar bolgatanga om voor een maand (!) eten te kopen voor de jolige nabarikotertjes, en zouden we heel vroeg weg gaan. okeee dan, dus ik stond wel een beetje klaar om 8. Het werd natuurlijk ongeveer 11 uur voor we weggingen, en 12 uur voordat we op de markt stonden. Jep,beetje hongerig waren we wel. dus nu? water kopen, en een pak sap. volgens hun wel genoeg hoor... haha, oke dan. tis zo warm dat we toch weinig honger hebben.
De marktervaring was uniek. iedereen verkoopt hetzelfde, tenminste, dat denkt een leek als ik. niet helemaal het geval, volgens experts memuna en haar zus (ja, of nicht, of tante, you never know. mannen trouwen vaker, of helemaal niet, krijgen kinderen bij verschillende vrouwen dus iedereen is familie en ik snap er weinig meer van :)) rijst is niet zomaar rijst. we zijn ongeveer 10 rijstnederzettingen langs geweest, om deze door onze handen te laten gaan en te kijken of het goed was. uiteindelijk vonden we het juiste adres. wij blanken worden behandeld als goden, dus mogen de hele tijd in de schaduw staan, maar nog liever zitten, aldus memuna.
Om half drie waren we ongeveer klaar met het kopen van rijst, bonen, pepers en een aantal kruiden. mais zouden we kopen in Wulugu, waar we ook wonend zijn op dit moment. we wachtten ongeveer een uur op de juiste trotro. vervolgens werd alles op de auto geladen, werden wij in de auto geladen, met nog 18 mensen (8 persoonsbusje...) en een GEIT. maar natuurlijk.. Ik merkte laatst genoemde trouwens pas toen we al een kwartiertje aan het rijden waren en ik ineens een ‘meeeeh' hoorde. Ghehe..
de kinderen zijn enorm blij met het eten, vanzelfsprekend, want hun eten was helemaal op. gisteren waren we bij nabari en waren gelukkig de eerste werklui ook al aan het werk, of nou ja. Er zijn zo'n 13 mensen aanwezig, en 1 zit in het gat het gat dieper te hakken. valt natuurlijk niet mee, in die rotsgrond, vandaar ook dat ze met 13 zijn (Denk ik dan, of ze zijn er voor mentale ondersteuning).
Dat is dus begonnen, tot vreugd van mij en memuna natuurlijk. ZE kan namelijk sinds wij er zijn niet meer zo goed slapen, omdat er zoveel moet gebeuren in drie weken. We zijn namelijk het volgende van plan: we bouwen twee wc's, een voor jongens en een voor meisjes. De gaten zijn zo'n 5 meter diep, en daarover heen komen van die frans-achtige voetstappen met een sleutelgat erin waar alles doorheen mag gaan ;). hieromheen komt een prachtig muurtje.. daarnaast kopen we eten voor 2 maanden, en geef ik geld aan memuna om ook de derde maand eten te kunnen kopen voor de kinderen (Dat is aan haar wel goed toevertrouwd, no worries). we kopen ook nog een aantal matrassen en laten bedden in elkaar timmeren, niet iedereen heeft namelijk een bed nu.. dus, dat is ook een goed doel dacht ik zo. daarnaast kopen we voor de kinderen een voetbal, of twee, en misschien wat kleren. wat we precies met de rest van aaaaal dat geld gaan doen weet ik nog niet zeker, dat bepalen we nader. we staan open voor ideeen:)
de kinderen zijn super lief en enthousiast. de eerste dag werd ik, ja ik, flink emotioneel toen ik ze zag en met ze was.. heftig hoor, een leven lang zonder ouders. leven van vrijwilliger naar vrijwilliger, zodat je aandacht en eten krijgt, en misschien nog iets extra's.. altijd by yourself, altijd alleen.. natuurlijk, wel met de rest van het weeshuis, je ‘broertjes enzusjes' maar dan nog.. heftig dus.
De tweede keer ging het mentaal beter en waren de kids alsnog goed te spreken;) Ze vinden mijn lichaam geweldig interessant. ten eerste ben ik blank, as you all know, wat al interessant is op zichzelf. ten tweede worden mijn tenen wit als je er op drukt, en roze als je het loslaat. ERG interessant, en dus zijn mijn tenen constant in de aandacht, whaha.. Ook is mijn haar enorm geweldig. En ik ben niet eens blond! maar het is zacht en stijl, iets dat men vast niet zo vaak ziet in afrika ;)
Meestal gaan we op de motor naar Nabari, dat duurt zo'n 20 minuten.. we gaan dan dus op 1 motor, met zijn 3en. Gisteren gingen we op de fiets, door het droge roodbruine of verbrande landschap, met vooral veel dode en verbrandde bomen en weinig groen, in 35 - 40 graden. Heftig ;) maar lekker om wat beweging te krijgen. Niet dat ik denk dat ik enorm veel ga aankomen, ik vind het eten niet zo heel erg lekker namelijk (zachtjes en netjes uitgedrukt)
Een aantal leuke dingen die me opvielen? Here they come:
- alle taxi's en trotro's hebben een tekst of iets achterop: trust in God oid, ook winkels hebben dat. een kledingwinkel heet bijvoorbeeld ‘gods grace' oid.. erg grappig ;)
- ik zag een vrachtwagen met de tekst: there's only one hell, that's live
- ik doe net alsof ik nergens bang ben. op de motor met zijn 3en, zonder helm en met weinig kleren aan, 60 - 80 km per uur, maakt niets uit; go with the flow.. in de auto, met een soortement maniak achter het stuur die de gaten net niet op tijd ontwijkt en te hard rijdt? Ach joh.. als zij het redden ;)
- ik hoef misschien ook niet echt bang te zijn, overal zitten namelijk op belangrijke plekken (at least, dat denk ik dan maar) politieagenten en militairen met enorme wapens.. ik heb foto's, dus die laat ik wel eens een keer zien aan de geinteresseerden onder ons
- het familiefenomeen had ik al genoemd he? blijft toch raar.. iedereen krijgt maar kinderen met elkaar ;)
- ik drink zo'n 3 liter water per dag..
- ‘s avonds denk ik vaak; wauw, ben best bruin geworden. later blijkt dat gewoon veel zand te zijn, hoe kan het ook anders, ik ontwijk de zon zoveel mogelijk ;)
- ik liet zien waar ik woonde.. foto's dus.. ‘ met hoeveel mensen woon je in die villa' , ‘met 5'. HUH? haha.
- Riet snijden kennen ze hier ook. een soort riet doen ze hier ook op het dak. ik showde een filmpje van papa in de kragge, en het viel ze toch wel op dat onze machinerijen wel iets beter zijn dan de hunne
- ik kwam net een bus tegen van henk oost ;) en een vrachtwagen van van dijk transport oid, allemaal afgedankt in ons land en vredelievend naar ghana gestuurd denk ik?
Nou, hier hebben jullie een hele kluif aan denk ik? KAn nog wel uren doorgaan, maar laat ik nog wat overhouden voor een andere keer. Kan wel eventjes duren voordat ik een nieuw verhaal heb btw, dit weekend kunnen we niet naar de stad namelijk omdat we een begrafenis hebben. Begrafenissen duren hier een heel weekend, dus..
Blij voor jullie dat de sneeuw nu eindelijk weg is, al was het tochtschaatsen enz vast mooi werk ;)
Nog 3 weken in Nabari! We hebben nog veeeeeeeeel te doen..
Dankjullie voor jullie reacties en smsjes. Like that!
Liefs, Coline
Co,
Wat super leuk om je verhaal te lezen zeg..
Allerlei dingen die je mee maakt, leuk!
Meid, geniet er nog maar van.
Liefs
Hey Co!
Wat een leuk verhaal weer :) Ben blij dat het goed met je gaat!
Je maakt genoeg bijzonders mee, leuk!
Nou heel veel succes nog daar en geniet ervan!
En ohja het schaatsen was idd mooi werk!
Liefs!
leuk om weer van je te lezen! klinkt goed. moet heftig zijn zonder gordel achterin de auto ;) geniet ervan en succes!
xx
Haha Co, ik moet zeggen dat je een bijzonder schrijftalent hebt. Vind je verhalen erg leuk om te lezen. Volgens mij ben je na je Ghana avontuur nergens meer bang voor. Brrr lijkt me niets al die kakkerlakken:S Heel veel succes en plezier nog en ik kijk nu al weer uit naar je volgende verhaal;)
Xx
Haaai Co!
Leuk om weer een verhaal van je te lezen. Je hebt in de afgelopen dagen weer heel wat meegemaakt! We zijn erg benieuwd naar de foto's! Hopelijk kun je er binnenkort een paar plaatsen.
Als jeugddienstcommissie leden zijn we erg blij dat je veel eventuele thema's op doet daar in Ghana! :)
Veel plezier en sterkte met de kakkerlakken.
Smak van Renate en Sjak
Genieten van jouw verhaal Co! Ik zie het ook al helemaal in plaatjes! haha. Jij en die kakkerlakvriendjes en paniek, foeter foeter. Ik heb er lol van! ghehe.
Wordt nog wat als we daar samen rondlopen, heb er zin in!
Serieus: fijn dat je daar zoveel kunt doen voor die kinderen! TOP!
En wat zingen we dan.....
HET ZIJN MAAR KUUUUUT KAKKERLAKKEN!! KUUUT KAKKERLAKKEN..hihihi
Echt weer een leuk verhaal om te lezen Co!! je maakt wat mee daar! Heb je al wat voetbal maatjes gevonden daar?:)
Zet hem op! Liefsss
En ook ik lees je verhaal met plezier, zo leuk om te lezen wat je daar allemaal meemaakt en hoe je jezelf maar moet zien te redden! Vooralsnog gaat dat je wel aardig goed af, toch? Misschien durf je straks thuis zelfs te frituren! ;) Haha, je moet het idd allemaal maar een beetje loslaten al je angsten, go with the flow girl!
Je wordt dus helemaal aanbeden daar door al die lieve droppies? Haha, grappig dat ze je tenen zo leuk vinden :P Nou heb jij natuurlijk ook de mooiste tenen everrr ;)
Nou meid, geniet! En heel veel succes met alles wat je nog voor elkaar wilt krijgen, hoop zo dat het je gaat lukken!
Dikke kus!
Super om te lezen! Let maar op met dat geld want er komt vast nog wel een verrassing in de eind rekening! Leuk dat je zo met de kindjes en de familie bezig bent! Klinkt allemaal super! Ben blij dat je er nu zit! Liefs aukje
Wederom m'n complimenten voor je schrijf talent! Het is ontzettend leuk om je verhaal te lezen. Je beleeft genoeg en hebt volgens mij echt naar je zin daar.
Heel veel plezier en succes met je verdere avontuur in Ghana.
Groetjes
Hahaha, wat een geweldig verhaal weer! Super! Echt geniaal van je tenen en haar enzo hahaha, ik kan het me al helemaal voorstellen, de hele tijd word er op je tenen gedrukt hihi :)
Ik was druk bezig, maar moest even op de e-mail kijken voor opa.
Dus zag ik jouw verhaal, dat werd niet even kijken, maar met veel plezier lezen.
Fijn dat ze jou daar zo bewonderen, doen wij ook maar op een anderen manier, al mag je er best zijn hoor!
Wij zijn Super trots op je. Wees lief voor de kinderen meid. Als je zelf zoveel hebt en zij zo weinig, moet dat niet moeilijk zijn.
Groeten en nog heel veel plezier met je beestjes.
Ha Coline,
Wat weer een mooi lang verhaalAls ik het voor mijn geest haal, al die kakkerlakken, krijg ik spontaan de kriebels.Een of twee van die dingen op vakantie in de kamer is al eng.Veel succes de verdere weken met je missie daar en we wachten op je volgede verhaal.
Groetjes Drikus en Ali
Lieve Coline,
Het is mij nogal wat, ik word er al stil van als ik het lees. Wanneer je het echt meemaakt is het nog wel intenser. Erg leuk om te lezen, je schrijft het zo goed dat je het haast voor je kunt zien. Nog een fijne en goede tijd gewenst daar en een dikke kus van ons.
Roelof en Jetty
Ik heb letterlijk zitten schateren bij je verhaal. Het verhaal van je tenen is idd ontzettend leuk. Ik kan me voorstellen dat ze zich helemaal aan je vergapen. Ik denk dat je na je kakkerlak ervaringen de mietzen hier nog leert waarderen.
Groetjes en een dikke knuffel van de Noorderweg.