Daar zijn we weer!
Concerning aanhalingstekens en hoofdletters geldt nog steeds hetzelfde. Deze toetsenborden zijn niet erg toegankelijk, maar eigenlijk ben ik allang blij dat ik een toetsenbord heb (met weliswaar alle toetsen daarop aanwezig). .
Gisteren waren we ook ‘in de stad', Bolgatanga dus. Ik zou een nieuw verhaal schrijven, geld pinnen en we zouden eventjes lekker ergens gaan eten (lees: nederlands eten ;))
Echter, dit ging eventjes niet door! De stroom was hier namelijk OOK weg. En wel de hele dag.. In Wulugu was sinds die ochtend de stroom al weg, maar dat was die dag ervoor ook al het geval en we dachten dat het ‘plaatselijk' zou zijn (zoals buien plaatselijk kunnen zijn, maar de laatste tijd vooral niet al te plaatselijk in Wulugu helaas).. Niet dus.
We hebben dus een uur afgezien in een trotro om in Bolga te komen, om vervolgens voor dichte deuren te staan. Zucht..
De memorialservice en begrafenisfestiviteiten zijn over. Festiviteiten, want het weekend bestond vooral uit veel feest, dansen en zingen! Ik heb filmpjes en foto's gemaakt en kan niet wachten om ze jullie te laten zien . Helaas gaat dit nog wel eventjes duren denk ik, zo'n 5 weekjes denk ik. Foto's uploaden ga ik in Bolga niet eens proberen. Ik bedoel, ik leer veel qua geduldigheid en word serieus expert wachten, maar ik denk dat ik het uploaden van foto's echt niet aan kan. Dat is serieus too much ;)
Ik wil jullie HEEL GRAAG vertellen wat de plannen precies zijn, want ben er super blij om dat alles een beetje vorm krijgt J
We laten dus twee wc's bouwen. Dat is punt 1! Men is vorige week al begonnen met graven.. Dat houdt dus in dat er 13 man om een gat zit, en 1tje vijf minuutjes hakt, om vervolgens afgelost te worden door de volgende vrijwilliger die absoluut niet echt in de rij staat om te starten met hakken. Dat betekent dat om de vijf minute eerst een pause van vijf minuten volgt, de soortement aflosperiode, voordat er nog iemand aan de slag gaat. Over efficiency en effectiviteit gesproken ;) Enfin, de gaten zijn nu ongeveer klaar. Maar dat weten we niet helemaal zeker, omdat er verschillende mensen in elk gat werken die elkaar niet zien als collega's maa rmeer als concurrenten. Als ik dus vraag of het ene gat diep genoeg is hoor je ‘ hmm.. Joaaah.. We don't really know, that's another group of people' Aha. Hopelijk is het klaar als ik er vanmiddag kom.
De ‘slaps' zijn wel klaar, dat zijn de voetstappen zegmaar, met het gezellige sleutelgat in de midden waardoor hetgeen dan gaat gebeuren waarvoor het wc gebeuren gebouwd is ;)
De deuren en stenen liggen ook klaar. Dus de bouwvakkers, weer een andere groep, kan daar misschien ook wel snel mee starten. Misschien dan;)
Punt 2 is BEDDEN EN MATRASSEN! JEuj.. De kindjes hebben nu in totaal 24 bedden, en ze zijn emt 45. Er zijn al ruimten gebouwd als slaapzaal, maar er zijn dus nog geen bedjes. Die gaan wij ook financieren van het geld dat jullie bij elkaar hebben gespaard!!
Deze week gaan we du seen manier vinden om zoveel mogelijk geld van de rekening te halen, wat erg lasting is, omdat ik per keer maar 1000 cedi kan pinnen. Das nog minder dan 500 euro, en als je meer dan 5000 euro hebt gekregen van iedereen, dan schiet dat niet echt op ;) De dichtbijzijndste (is date en woord?) pingelegenheid is namelijk op 45 minuten rijden. Dus t kost veel tijd, en geld om te kunnen pinnen. Moeten we nog even wat op verzinnen..
De wegen hier zijn trouwens best grappig eigenlijk ;) Beetje vergelijkbaar met Polen, en soms zelfs met de woldweg. De meeste private cars hier zijn oke, dus liften is erg gewenst en gratis! Maar de meeste trotros zijn afgeschreven in NL enworden hier liefdevol en vooral erg efficient gebruikt. Daar kun je namelijk best wel met 20 man in ;)
Owjah, punt 3 ;) Punt 3 Is het voedsel dat we nog gaan kopen. We hebben al enorm veel voedsel ingeslagen dat kan voeden gedurende 1 maand, maar het liefst koop ik ook nog voedsel voor twee andere maanden. Immers, als ik weg ben komt er niet zomaar weer een vrijwilliger die een schip met geld meeneemt. Het weeshuis is volledig afhankelijk van vrijwilligers en wat zij meebrengen, en dus ook de voedselvoorziening. Ook memuna is bang dat het voedsel snel weer op zal raken en dat date en goed doel zou zijn. Mee eens! Dus dat proberen we ook nog te bewerkstelligen. ER is geensprake van verse groenten, fruit en of vlees oid, dus het eten kan gewoon een half jaar van te voren in gekocht worden.
Nee, een echt gevarieerd dieet zoals Sonja dat het liefst zou zien is niet aan de orde helaas. Maar z zijn erg gelukkig met hun voedsel, wat ze met de handen op eten en ook gerust direct opeten nadat ze buiten ergens hun behoeften deden of speelden oid en hun handen niet wasten. Qua hygiene kunnen ze hier nog veel leren, maar ik zoek nog steeds een manier om daar aan te beginnen.. Ik weet niet wat we daarin kunnen bewerkstelligen eerlijk gezegd. Er is zo weinig water, en ze moeten zoveel moeite doen om dat te verkrijgen.. Dus ik denk niet dat ze veel water gaan gebruiken om uitgebreid hun handen eens lekker te wassen, en al helemaal niet met zeep. Dilemma, als u ideeen heft, ik hoor het graag!!
Ikzelf hou me ook nie techt aan de dieeteisen van Sonja. Vooral veel koekjes passeren mijn mond, wat misschien toch wat pondjes extra tot gevolg heeft;) We shall see.. Als ik hier maar gezond en veilig weer weg kom, laten we dat hopen. Ook hoop ik dat iedereen thuis gezond, veilig en gelukkig blijft (of weer wordt!!). Niet al te veel veranderen allemaal hoor, de komende 5 weken, tenzij positief ;)
Succes met de vele regenbuien en het gure weer, waar ik soms oooo zo naar verlang! Misschien ben ik het de eerste week dat ik thuis be nook al wel weer zat, maar nu kan ik een regenbuitje wel ff waarderen hoor. S' Avonds is het hier wel goed vertoeven, mits er stroom is en dus licht ;) Dat is nog wel eens tricky..
Ik denk dat ik volgende week nog wel weer wat post, als jullie dat leuk vinden.
Dit weekend ga ik naar Mole National Park waar ik enorm naar uit zie :D Veel zin in!! Olifanten spotten. EN, er is een ZWEMBAD! AAAAAAAH!!!! Daar kan ik gewoon koppie onder, heeeelemaal fris. Wauw, dat lijkt me geweldig.. We gaan dus vooral veel op safari, lekker relaxen, genieten van een airco op de kamer en van het zwembad. Walhalla dus ;)
Groetjes aan iedereen!!
Liefs,
Coline
National park! lijkt me super gaaf om die dieren in het echt te zien. veel plezier alvast! goed te horen dat het opschiet met de wc en dat je verder ook zoveel kunt betekenen daar met het ingezamelde geld. super!
xx
Leuk verhaal weer, ben blij dat het goed gaat.
Maare koekjes, dat is toch wel even anders dan je verwacht had :)
Pas goed op jezelf!
Liefs!
Ohja en veel plezier alvast vant weekend!
Liefs
Wederom mooi stukkie skati!
Nog steeds erg trots op U!!!!!
Leuk om weer een mailtje in mijn inbox van je te krijgen. Goed plan zeg die bedden! Ik ben blij dat het allemaal zo goed met je gaat! En natuurlijk te horen via Memuna dat je zo lief voor de kindjes bent! Veel plezier in het zwembad! En stiekem hoop ik dat je in Tamale (vodafone) je foto's op je weblog upload!:) Ze zijn nog aan het sparen voor een grote container waar het regenwater invalt... Misschien een idee voor die vieze handjes! Liefs
Natuurlijk vinden we het leuk om je verhalen te lezen! Ook leuk om te horen dat je nu echt bezig bent met verbeteringen door te zetten! Voelt denk ik erg goed!
Veel plezier op safari en natuurlijk met je WC!
Hi lieve Co!
Weer een nieuw verhaal, leuk! Ben ook echt heel benieuwd naar je foto's. Jammer dat het uploaden niet gaat lukken daar, we moeten dus even geduld hebben. Net als jij af en toe ;)
Leuk om te lezen dat het goed gaat met de plee's ;) gaaf om te zien zeker hoe ze van jou geld dat allemaal kunnen bewerkstelligen! Mag je trots op zijn!
Succes met alles en vooral heeeeeeel veel plezier!
Denk aan je, kus
Je hebt dus een leuke week voor de boeg, leuke uitstapjes!
Leuk om weer een verhaal van je te lezen. En ook goed om te horen dat je zulke goede dingen kunt doen met het geld, top! Geniet van het zwembad aankomend weekend;) Xx
Wat weer een leuk verhaal zeg. Hartstikke leuk om te lezen wat je allemaal met het geld gaat doen.
Hartstikke veel plezier dit weekend, maar denk om wat ik gezegd heb over olifanten. Neem een lekkere frisse duik in het zwembad dan kun je er weer een poosje tegen.
Knuffels van ons.
Hey Coline,
Tuurlijk ist hartstikke leuk om weer een bericht van je te lezen. Aan hoe je schrijft, merk ik op dat je het nog super naar je zin hebt daar, mooi man!
Fijn ook dat je een project hebt waar je je geld aan kan uitgeven.
Binnenkort dus naar het Mole National Parc?? Gaaf man! Ben stiekem jaloers...,,...;)
Geniet ervan.
En ja, ik wacht ook met smart op foto's..
Jou geduld wordt wel behoorlijk op de proef gesteld, zo te lezen. Maar in ons kikkerlandje moet je wel tempo houden om warm te blijven. Dat is daar natuurlijk anders.
Dus een zwembad is voor jou een grote luxe nou.
Ga lekker poedelen en het zand wegspoelen.
Op Safari wel voorzichtig zijn he?
Olifanten zijn erg groot hoor. Maar je ziet nog eens wat daar. Wees lief voor je kindjes daar.
En geniet van wat er te genieten valt.
Een begrafenis is daar een feest zeg je, is er dan niemand verdrietig? Groetjes Coline en een dikke kus van ons.
Co!! Goed om weer een bericht van je te lezen! volgens mij red jij je daar wel!:D..wel balen dat ik je smsjes niet kan ontvangen:(..moeten de meiden en Kasper me maar ff op de hoogte houden! en hopelijk snel weer een verhaal!:) Alvast heel veel plezier komend weekend..ga ervan genieten! Dikke kus!
Te gek dat je naar Mole gaat! JALOERS!! En geniet van je duik in het zwembad :-) Lfs
Heey Co!
Wat leuk om je verhaal te lezen! Super dat je zo druk bent om het geld goed te besteden maar bovenal ook erg leuk om te horen dat je uitstapjes maakt! Dat is namelijk ook erg belangrijk, vind ik. Naast je inzet ook lekker kunnen genieten van het land, de mensen en de dieren.
Jammer dat het foto's uploaden niet kan, je kent me, ik ben namelijk heeeull nieuwsgierig maar dan moet ik (en de rest) maar even geduld hebben.
Heel veel succes deze week met alles wat je gaat doen, en alvast veel plezier voor a.s. weekend! Ik ben erg benieuwd naar je komende verhaal hoe je duik was en wat je allemaal gezien hebt in Mole.
Liefsz
het is leuk , coline , om weer te lezen hoe het met je gaat en wat je allemaal voor deze mensen kunt doen.
geniet van de tijd die je daar bent. gr Marrie en Geert
Hej Co! :) Leuk om te lezen allemaal. Super dat je zoveel kunt doen met het geld dat je mee hebt! Daar mag je zeker trots op zijn!
Succes met alles & heel veel plezier!!
Liefs
Lieve Coline,
Leuk om weer te lezen hoe het gaat en wat je doet. Wat toch een verschil van levenstijl daar en hier.
Mooi dat je leuke dagen in het vooruitzicht hebt. Ik ben ontzettend benieuwd naar de foto's, kunnen we het ook echt zien.
Succes met alles en een dikke kus van ons allen.
Ey cootje,
Wat goed om weer een verhaal te lezen. Het blijft elke weer een cultuurshock of niet, onvoorstelbaar dat ze zo weinig verse groente hebben. Wel ontzettend gaaf dat je naar het park gaat, geniet ervan!!
liefs
Hello everybody!
Super leuke reacties, dankjulliewel. Altijd leuk om eventjes te lezen, als je in een bloedheet internetcafe zit te zweten op een nieuw verhaal ;)
Foto's komen dus misschien dit weekend. Anders moeten jullie echt nog twee weekjes wachten, tot ik weer in Accra ben en op Roelien aant wachten ben in een hostel MET AIRCO! :D
Ik zal vanavond nog eens in mijn mooie boek(en!) lezen, super dat jullie dat gedaan hebben :D
Nog 2,5 weken te gaan en erg veel te doen!
Ik zal de knuffels overbrengen @ Nabari.
Liefs en nogmaals bedankt,
Coline
Hoi Coline, wat leuk om je reis zo mee te beleven en wat zul je er een indrukken op doen. Geniet van alles om je heen en maak er wat van!!
groetjes henny brand